Get the Flash Player to see this rotator.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Karácsonyi Vásári Forgatag - Balassagyarmat 2012. december 15-16.


Gödör Fesztivál 2012 - Érsekvadkert


Iliny falunap - Palóc lakodalmas - 2012. július 28. (szombat)


XVII. Palóc búcsú és Népművészeti Fesztivál - Balassagyarmat - július 29.


XXI. Szondi Várjáték - Drégely Váránál - július 14.


IV. Gazdafogathajtó emlékverseny - Cserhátsurány - július 14.


V. Palóc Derelye/Dedelle Fesztivál - Iliny, 2012. Június 30.

Plakát


Madárijesztő hírek


Csesztvei Dalkör

Dalkörünk Magyarnándorban a kultúrházavatón 2012.05.19. Megkezdte nyári"turnéját" a Csesztvei Dalkör. Kizárólag népdalokat, saját környékünkre jellemző dalcsokrokat adnak elő. Idén nyárra is több meghívásuk van a környék ünnepeire, de a budapesti kórusfesztiválon is voltak tavasszal. Szerencsére sikerült két fiatalt is beszrevezni, reméljük bővülni fog a csapat. Köszönjük Palman Imrének, hogy a fuvart biztosította, és Szabó Péternek, hogy a lányokat fotózta.


KONDOR PÉTER "Színek a természetből" kiállítása és a LATTE MAFFIATO koncertje


2012.09.15-16 Szüreti Nap

A Csesztvei Hagyományőrző és Kulturális Egyesület minden év őszén rendezi meg afalu Szüreti Napját. Mindig része a rendezvénynek egy népviseletes SzüretiFelvonulás a környékbeli faluk népviseleteseinek kiegészítésével, akik mindig maradnak az esti élőzenés bálra is. A rendezvényt 2010-től kiegészítettük a "Vince István Gazda Fogathajtó Emlékverseny"-nyel. Idén (a tervezett III.) külön napon kerül megrendezésre, hogy a sok program (kézműves foglalkozások,környezetvédelmi előadás, gyerek játszóház, lovasverseny, felvonulás, bál) ne zavarja egymást.
A tavalyi rendezvényen készült képek linkje:

https://picasaweb.google.com/Csehake/CsesztveiSzuretiNap2011Szeptember10

 


2012.05.13 XIII. Madárijesztő Szépségfesztivál

A Csesztvei Hagyományőrző és Kulturális Egyesület minden év május másodikvasárnapján rendezi meg a bakuszok találkozóját. A falu benevező apraja,nagyja, vendégek, látogatók délelőtt madárijesztőket építenek a patakparton. (Építőanyagban az egyesület segít) Dél körül, ha nem is mindig szakértő, de mindenképpen pártatlan zsűri pontozza ötlet, működés és kivitel kategóriákban az állítók által el is keresztelt bakuszokat. Két-három óra körül eredményhirdetés van. A rendezvény mindig kiegészül egyéb, kisebb programokkal is (környezetvédelmi előadás, kézműves foglalkozások).
A tavalyi rendezvényen készült képek linkje:

https://picasaweb.google.com/Csehake/XIIMadarijesztoSzepsegfesztival20110508Csesztve


2012. év A balassagyarmati kistérség nagyrendezvényei


forrás: www.palocok.com
feltöltve: 2011. december 27.

Évzáró, évértékelő elnökségi ülés Szügyben

Évzáró, évértékelő ülést tartott az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének Elnöksége december 21-én 16.30-tól Szügyben az Egyesület tanácskozó termében. A fő napirendi pontban a tisztújító közgyűlés óta eltelt időszakban végzett munkát, valamint a pályázatok jelenlegi helyzetét tekintették át a tagok.

Miután Halmosi György, az Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, javaslatot tett a napirendi pontokra: elsőként áttekintést kap az elnökség az eddigi munkáról, majd tájékoztatót az időszerű feladatokról és eseményekről. Ezt követően az "Egyebek" napirendi pontban tárgyalandó témákat sorolta föl: rövid tájékoztatást ad az alapszabály módosításáról, mely a következő elnökségi ülés témája lesz, valamint amennyiben az elnökség úgy dönt, Jávor Károlyt 2012. december 31-ig megbízzák a munkaszervezet vezetésével, végül állásfoglalást kér arról a korábban megfogalmazott tervről, miszerint Szécsényben fölállna egy információs iroda. Az elnökség egy tartózkodással elfogadta az ügyrendi javaslatot.

Az elnök ezután átadta a szót Jávor Károlynak, a munkaszervezet vezetőjének, aki röviden ismertette az eddig végzett munkát, majd áttekintette az időszerű feladatokat. Az eddigi munkának két fő iránya volt, az egyik a munkaszervezet költséghatékony átszervezése, s ezzel együtt a folyó ügyek átvétele, a másik a LEADER II. körének gyakorlatilag a munkába állással elkezdődő feladatai.

Költségkímélő intézkedések sorozatát indították el az Egyesület vezetésének  átvételekor, szem előtt azt a szempontot tartották, hogy zavartalan és hatékony legyen a működés, de a lehető legoptimálisabb költséggel. Ennek érdekében az addigi tíz fő helyett már csak hat fő dolgozik a munkaszervezetben - ehhez a belső munkamegosztás átszervezésére volt szükség -, a könyvelés vállalkozásba lesz kiadva, az addigi három irodahelyiség helyett kettőben végzik el a feladatokat - ezzel csökken a bérleti díj -, a honlap költségeinek mérsékléséről pedig jelenleg folynak a tárgyalások a honlap működtetőjével.

Ezt követően a munkaszervezet vezetője az átvett és a jelenleg folyó ügyeket taglalta: augusztus 16-tól kezdve szélesebb nyilvánosságot ígért az új elnökség, s ennek érdekében mindent meg is tettek. Kezdve onnan, hogy szórólapokkal a HACS egész területét lefedően tájékoztatták a lehetséges pályázókat a következő pályázati időszakról, egészen addig, hogy alig egy hét leforgása alatt nyolc fórumon személyesen informálták az érdeklődőket, s válaszoltak kérdéseikre. Ennek eredményeként meg is mozdultak az emberek. Ugyan a kis értékű pályázatok esetében az elosztható forrásnál kisebb összegre érkezett igény, ami annak tudható be, hogy gyakorlatilag alig egy hét maradt a pályázóknak a felkészülésre. Nem így a nagy értékű pályázatok esetében, ahol több idő állt rendelkezésre, a tájékoztatás ki is fejtette a hatását, a rendelkezésre álló keretet többnyire messze túlnövik az igények. Bár - amint azt a munkaszervezet vezető kihangsúlyozta -, ezek az adatok a pályázatok feldolgozása során még változhatnak, megközelítőleg megmutatják, hogy mennyi pályázattal kell számolni, s mekkora a forrásigény.

Kis értékű pályázatok esetében rendezvény szervezésére 13 pályázat érkezett 3,2 millió forintos támogatási igénnyel, helyi termék előállítására pedig 5 darab, ezek forrásigénye 4,35 millió forint. Ezek közül elvileg minden pályázat nyert, amennyiben minden szükséges mellékletet csatol az illető pályázó.

A nagy értékű pályázatok között rendezvényre 10 pályázat érkezett, 34,8 millió forint a támogatási igény, a meglévő forrás 20,5 millió forint. Ifjúsági fejlesztő központ kialakítására 8 pályázat érkezett, 121,8 millió forintnyi az  igény, ám a támogatási keret csak 60 millió forint. Zöldút létrehozására és fenntartására 6 pályázat érkezett, amelyek 49,8 millió forint támogatást igényelnek összesen, s ez ebben az esetben szinte egyezik a rendelkezésre álló 50 millió forinttal. Mozgóboltra 5 pályázat érkezett, összesen 34,9 millió forintot igényelve, s ez nem meríti ki a 40 millió forintos keretet, míg a helyi termék előállítására és értékesítésére beérkezett 13 pályázat 330 millió forintos igényével szemben csupán 105 millió áll rendelkezésre.

Javában dolgoznak a munkatársak a pályázatokkal, december 23-ig meg kellett vizsgálni az alapjogosultságot, vagyis azt, hogy a pályázatok megfelelnek-e a nélkülözhetetlen feltételeknek. Ez egy előzetes szűrés, a részletes ügyintézés később kezdődik. Előre veszik a kis értékű projekteket, hiszen itt az egyszerűsített eljárás miatt elképzelhető, hogy már január végére megszülethetnek a támogatási határozatok. A nagy értékű pályázatok elbírálása a szokásos módon zajlik, annyi különbséggel, hogy az A1 és A2 ügyintézés (tartalmi és formai ellenőrzés, hiánypótlás, pontozás) után az A3 ügyintézés (MVH tájékoztatás szerint) elmarad és az MVH-hoz kerülnek a pályázatok. Óvatos becsléssel májusban már ezek esetében is születhet döntés.

Zárásképp a munkaszervezet vezetője vázolta a következő év pályázati lehetőségeit: a III. tengely következő fordulójában négy jogcím lesz, a módosított jogcímrendeletek 2012. január-februárban várhatóak. Mikrovállalkozások és turizmus fejlesztése esetében jövő tavasszal nyílhat meg a pályázati időszak, míg a falufejlesztés és a vidéki örökség megóvása esetében ősszel. A tervek szerint a falufejlesztés jogcímében a pályáztató el kíván mozdulni a helyi termékeket is helyzetbe hozó piacok kialakításának elősegítése irányába, míg a vidéki örökség megóvása esetében nagyobb hangsúlyt kapna a népi építészeti emlékek megőrzése. Mindegyik jogcímre érvényes, hogy csak akkor hirdethető meg az adott HACS területén, ha minimum 10 millió forint forrás rendelkezésre áll. Hogy lesz-e elegendő forrása az Egyesületnek, ez kérdéses, mert a helyzet folyton változik aszerint, hogy korábbi fordulók nyertesei adnak-e vissza pályázatot, illetőleg hogy elutasított, de az elutasítást megfellebbező pályázók végül mégis nyernek-e támogatást. Várhatóan jövőre megjelenik az úgynevezett Diverzifikációs rendelet is, a tervek szerint országosan 27 milliárd forintnyi pályázható kerettel. Ezzel a mezőgazdaságból élőket kívánják majd támogatni, olyanokat, akik jövedelmének több mint 50 százaléka ebből a mezőgazdaságból származik. Ám ez a program nem a mezőgazdasági termelést támogatja majd, hanem azokat a mezőgazdasággal kapcsolatos tevékenységeket, amelyek lehetővé teszik a gazdáknak a több lábon állást, így például a kereskedelmi vagy szolgáltatással kapcsolatos tevékenységüket.

Miután a beszámolót egy tartózkodással elfogadta az elnökség, Halmosi György terjesztette elő a következő napirendi pontokat: a következő elnökségi ülés témája lesz ugyan az alapszabály módosítása, kiigazítása, röviden mégis ismertette a megjelenteknek azokat a változtatásokat, melyek eltérnek a jelenlegi alapszabálytól. Ezek közül a helyesbítéseken és a pontosításokon túl részletesebben beszélt a tagdíjak megváltoztatására tett javaslatról: magánszemélyeknek eddig 1000 forint volt a havi tagdíj, ezután 500 forint lenne, a vállalkozások és az önkormányzatok eddigi havi 3000 forintját 2500 forintra csökkentenék, a civil szervezetek pedig továbbra is 500 forintot fizetnének. Szintén fontos eleme a változtatásoknak, hogy az alapszabályban is rögzítenék, illetve lehetővé tennék az egyesület részére a vállalkozási tevékenységet, már csak azért is, mert az eredeti elképzelésekkel szemben a tagdíjakból származó bevétel a hitellel finanszírozott működést és a  hitel kamatait nem fedezi. E kérdés kapcsán érdeklődött az elnökség az augusztusi tisztújításkor november végére tervbe vett gazdasági átvilágításról. Az elnök válaszában kifejtette, tapasztalatai szerint folyamatos, szigorú elszámolási kötelezettsége van a munkaszervezetnek az MVH és az Irányító Hatóság felé, ráadásul a tisztújítást követő időszakban egy alapos gazdasági ellenőrzés zajlott (mely miatt egyébiránt csúszott a működésre visszautalt összeg kifizetése, ugyanis a kifizetés feltétele volt, hogy ne legyen hiba az elszámolásban), ennél fogva nem látja aktualitását egy másik független gazdasági átvilágításnak. Már csak a költségkímélés tényleges szempontja miatt sem, habár a társadalmi igényt érzékeli és jogosnak tartja.

Ezt követően áttért az elnök a következő napirendi pontra. Miután előzetesen egyeztetett Jávor Károllyal, a munkaszervezet megbízott vezetőjével, javasolta, hogy tekintetbe véve az eddigi munkáját, 2012. december 31-ig hosszabbítsák meg a vele kötött munkaszerződést. Az elnökség egy tartózkodással egyöntetűen elfogadta az elnök javaslatát.

Szintén egy tartózkodás mellett egyöntetűen fogadta el az elnökség Halmosi György indítványát egy Szécsényben fölállítandó irodáról, melynek fönntartására havonta körülbelül 250 ezer forintot kellene fordítani (a rezsivel, a bérleti díjjal, s az egy fő részmunkaidőben foglalkoztatott szakemberrel), ugyanakkor praktikus, személyes közelségbe hozná a mai vérkeringésből eléggé kieső szécsényi kistérség lehetséges pályázóit.. Mindehhez kell az Irányító Hatóság jóváhagyása is. A szavazással arról kért az elnök állásfoglalást az elnökségtől, hogy támogatják-e az iroda fölállítását, illetve hogy ennek érdekében megkezdheti-e az előkészítő munkát.

Végezetül az elnökség tagjai megköszönték Halmosi Györgynek és Jávor Károlynak az eddig végzett munkát, a vezetők pedig az elnökségnek és a tagságnak a bizalmat.


Nógrád megyei Madách-ünnepség - 2012. január 19.


Búhajtó Zenekar koncertje 2011. november 19-én


Meghívó Szent-Györgyi Albert
halálának 25. évfordulójára rendezett ünnepségre
2011. október 20. 10 óra - Terény, Kiskérpuszta

 

 


Lezajlott a Csesztvei Szüreti Nap (szeptember 10)

Jól éreztük magunkat.

Környezetvédelmi előadással kezdtük: Balog István a kőbaltától a winchester-ig címmel ismertette, és bemutatta az élelem megszerzésére és bizony egymás elijesztésére szolgáló fegyvereket a marokkőtől a pattintott szerszámokon, íjakon, nyílvesszőkön keresztül a különböző ütő és lőfegyverekig. Az előadás színvonala erősen meghaladta azt a szintet, amit a - sajnos gyér - érdeklődés mutatott.
Az előadás és a felvonulás közötti időben a balassagyarmati Vitalitas SE Tánckara lépett fel egy kis hangerősítő "umbulda" után nagy sikerrel és az Asszonykórusok énelektek. A II. Vince István Gazda Fogathajtó versenyt Medvegy Laci szervezésében tizenhat fogattal, csikós és íjász bemutatóval lebonyolították, kicsit elhúzódott, az eredményhirdetés már összecsúszott a felvonulással, de az ígért hintót megkaptuk az új párnak.
Szüreti Felvonulás rendben lezajlott, sajnos az Érsekvadkerti Dalkör a szereplést lemondta. A menetben sok fiatal, népviseletbe öltözött vonult, a menet után a kidíszített kis teherautón Simon Tamás "húzta"a talpalávalót. A menetet az "utolsó pár" zárta hintón, ahogy az mifelénk szokás. Sikeres felvonulás volt, az idő is kedvezett. A palócgulyás 16:30h-kor rendben megérkezett, a klubban több turnusban elfogyasztottuk. A bált a terveknek megfelelően lebonyolítottuk.. Fotók az interneten:

https://picasaweb.google.com/Csehake/CsesztveiSzuretiNap2011Szeptember10?authuser=0&feat=directlink

Az összes résztvevő: kb. 200 fő volt, a lovasverseny miatt kicsit megosztva. Jövőre indokolt lenne két napossá tenni a rendezvényt.


Szüreti nap Csesztvén - 2011. szeptember 10.


Vince István II. Gazda Fogathajtó Emlékverseny
Csesztve, Mocsolyák 2011. szeptember 10.


Ipoly-menti Kavalkád - 2011. szeptember 3. szombat


I. Nógrádkövesdi Palócfasírt Fesztivál - 2011. augusztus 20.


FELHÍVÁS

"Közösen a parlagfű ellen"

parlagfű elleni védekezési akciónapra

2011. augusztus 13.-án (szombat) az alábbi településeken a Balassagyarmat Kistérség Többcélú Társulás parlagfű elleni védekezési program keretében akciónapot hirdet:

Balassagyarmat, Cserháthaláp, Cserhátsurány, Csitár, Érsekvadkert, Hugyag, Ipolyszög, Őrhalom, Patvarc, Szügy települések területén.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelemi Igazgatósága adatai alapján a fenti települések a leginkább fertőzött parlagfűvel. 

Az akciónap tervezett eseménye: 

8:00 - Gyülekezés a helyi Polgármesteri Hivatal előtt.

9:00 - 12:00 - Parlagfűirtás, a település által kijelölt területeken. 

Az irtásban résztvevők részére a helyszíneken ismeretterjesztő tájékoztatást tartunk a parlagfű biológiai sajátosságairól és kártékony hatásáról.

Ezúton is kérjük az érintett települések lakosságát, hogy önkéntes alapon vegyen részt a mentesítési programban!


Tájékoztató elnyert pályázatról

Balassagyarmat Kistérség Többcélú Társulás a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt parlagfű elleni védelem pályázaton eredményesen szerepelt. A pályázat keretében 45 fő tartósan munkanélkülit 2 hónapon keresztül napi 6 órában foglalkoztat a Társulás.

A pályázatban az alábbi 10 település vesz részt: Balassagyarmat, Cserháthaláp, Cserhátsurány, Csitár, Érsekvadkert, Hugyag, Ipolyszög, Őrhalom, Patvarc, Szügy,

 A Nógrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelemi Igazgatósága adatai alapján kistérségünkben a fent említett 10 település a leginkább fertőzött parlagfűvel.

A programban résztvevő településeken összesen 51. hektár az a terület, amely erősen borított parlagfűvel. Ezek a területek nagyrészt a települési temetők környéke, vízelvezető árkok partjai, nem művelt telkek, átereszek- hidak környéke, parkok- és játszóterek eldugott részei.

A program keretében munkaruhát és a parlagfű irtásához szükséges eszközöket

(kapa, kasza, gereblye) a kistérségi társulás biztosított. A program összes költsége 7,9 millió forint, amiből több mint 300 ezer forintot a társulás sajáterőként a pályázathoz biztosít.


"Apródok útján" Drégely váránál

2011. július 20.

Drégelypalánk önkormányzata XX. alkalommal rendezte meg a Szondi Várjátékokat július 16-án. A jelentős kulturális eseményen Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is tiszteletét tette, az estig tartó rendezvény vásárosainak, komédiásainak, hagyományőrzőinek színvonalas portékái, előadásai idén is százakat vonzottak.

Dombai Gábor, Drégelypalánk polgármestere köszöntötte délelőtt 10 órakor a Schaffer-kúti tisztástól a várromig tartó "Apródok útja tanösvényt" megmászó vendégeket. Külön is az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás uniós, testvértelepülések kapcsolatteremtését célzó sikeres pályázatának eredményeként Olaszországból, Vicenzából érkezőket, valamint Simicskó Istvánt, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát. Ezt követően megemlékezett az 1552-ben történt drámai eseményekről, hangsúlyozva a főhajtás "kései utódok" számára való jelentőségét, mely során generációk meríthetnek erőt a hősök hajdani helytállásából.

Simicskó István szintén a hagyományőrzés fontosságát emelte ki, Széchényi István idézve: "Csak addig él egy nemzet, amíg van hagyománya!". Majd Szondi György katonai érdemeit, kitartását méltatta az előnytelen helyzetben is, végül rövid történelmi párhuzamot vont a jelen és a múlt között, az országot akkor legyengítő belső viszályok tanulságát szembeállítva a politikai felelősségteljesség példájával. Őt Teszáry Károly, a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumának elnöke követte, röviden ismertette a várromot és emlékhelyet ápoló, feltáró alapítvány eddigi eredményeit és munkájuk jelen helyzetét.

Az ünnepély zárásaként Csernák János színművész Arany János költeményét, a Szondi két apródját adta elő, majd Simicskó István és Dombai Gábor koszorút helyezett el a hősök emléktáblájánál.

Élő történelemóra kezdődött ezután, a már tavaly is szereplő Honvéd Szondi György SE hagyományőrzői tartottak bemutatót a középkori hadászatról, a kor fegyvereivel, vértjeivel, ruházatával, majd Gasztonyi Dániel, visegrádi mestersolymász előadását nézhették meg a vendégek, aztán Veres Péter vezetésével az Ilinyi Íjászok ismertették meg a fegyver használatával a vállalkozóbb szelleműeket, illetve a Börzsönyi Nehéz Gyalogság szintén középkori katonai bemutatója következett.

Közben a hegy lábánál lévő tisztáson már javában sorakoztak a vásárosok sátrai, a mézeskalácsostól a fotográfuson át a helyi és környékbeli alkotók, népművészek, iparművészek standjai. Több helyütt ki is próbálhatták a mesterségbeli fogásokat a vendégek, így például Egyházi Gábor, Honton élő keramikus, vagy Karaffa Gyula, nagyoroszi bőrdíszműves műhelyében. Természetese helyi ételeket is lehetett kóstolni, az egyik leglátogatottabb sátor a laskát, derelyét, lángost készítő palánki asszonyoké volt.

Emellett persze egymást követték a színpadi előadók is, korabeli zenére drégelypalánki hastáncos lányok művészetét, szegedi zászlóforgatók akrobatikus bemutatóját, Magyar Zsolt, erőember, örökös magyar bajnok attrakcióját, a Borsodi Csepűrágók vidám jeleneteit, hagyományőrző hadi bemutatókat élvezhettek a megjelentek a mára országos jelentőségű rendezvény szervezőjének, a drégelypalánki művelődési ház vezetőjének, Pásztor Ildikónak a konferálásában.

Mint tőle megtudtuk, az idei rendezvény különlegesen fontos volt, már csak azért is, mert jubilálnak. Évről-évre egyre többen látogatják a Szondi Várjátékot (melyre idén LEADER pályázaton is nyertek forrást), mára több ezren érkeztek ide, ahol szándékaik szerint már nem csupán egy fontos történelmi eseményre emlékezhetnek a vendégek, de közben nívós előadásokat láthatnak, egyúttal pedig megismerkedhetnek a vidék, a környező települések kulturális, természeti értékeivel és a környékbeli alkotók munkáival. Pásztor Ildikó, aki egyébiránt a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület referense is, külön örült az olasz vendégek megelégedésének. Mint arról honlapunkon mi is hírt adtunk: "Idén tavasszal Balassagyarmaton az I. Nemzetközi Közkincs Kerekasztal konferenciával kezdődött az a rendezvénysorozat, melynek megszervezésére sikerrel pályázott az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás, s amely uniós testvértelepülések kapcsolatteremtését célozza", korábban a mohorai művészeti találkozóra portugál vendégek érkeztek, ide pedig az olasz testvértelepülés képviselői jöttek el. Több napra persze, útjuk során bejárták velük a közelebbi és távolabbi környéket, voltak Szentendrén és a Dunakanyarnál, a pataki tájházban, a horpácsi Mikszáth-kúriánál, Érsekvadkerten helyi ételeket ettek, Honton Egyházi Gábor keramikus és Kolozsvári Granpierre Miklós festő-szobrász műhelyét látogatták. októberben viszonozzák a vendéglátást, a Sugárkankalin egyesület tagjai látogatnak majd Vicenzába.  

"    Idén tavasszal Balassagyarmaton az I. Nemzetközi Közkincs Kerekasztal konferenciával kezdődött az a rendezvénysorozat, melynek megszervezésére sikerrel pályázott az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás, s amely uniós testvértelepülések kapcsolatteremtését célozza - tudtuk meg Leszák Andrea turisztikai referenstől a rendezvény szünetében.

Dallal fogadta a Csesztvei Hagyományőrző Csoport a portugáliai Mira Sintráról és a szlovákiai Szklabonyáról érkező delegációt reggel 9-kor a Tolnay Klári Emlékházban. Fridrich Béla, Mohora polgármestere köszöntötte és kölcsönösen bemutatta egymásnak a vendégeket, majd Balla Mihály országgyűlési képviselő megnyitotta a rendezvényt. Köszöntőjében külön kiemelte a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület munkáját (egyébiránt az egyesület is tagja a pályázatot elnyert Ipoly-Táj társulásnak), méltatta a helyszínt is, mely nem csupán múzeum és emlékhely, de eleven művészeti-kulturális tér is.

Miként az a következőkben ki is derült. Elsőként Mravcsik László, a Határ menti Régió Fejlesztéséért Alapítvány munkatársa beszélt a testvértelepülési kapcsolatok kulturális, gazdasági jelentőségéről, előnyeiről, lehetőségeiről, majd Tolnay Klárira emlékezett Végváriné Pongrácz Ágnes egyesületi képviselő, ezután a Mohorai Zichy Márta Tagóvoda, majd a Balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Zeneiskola műsora következett, végül Ember Csabának, az iskola igazgatójának zongorajátékát élvezhették a megjelentek. Ünnepi koncert zárta az eseményt a Mohorai Római Katolikus Templomban a Vanmocsello duó cselló muzsikájával.

Mohorai és Csesztvei asszonyok kísérték innen énekelve a közönséget a Tolnay Emlékparkba, ahol ekkor már javában álltak a vásáros sátrak, készülődött az ünnepi ebéd, kóstolhattak a vendégek vaníliás, fahéjas molnárkalácsot, az asszonyok szaggatták a nokedlit, arrébb pedig katlanokban rotyogott a gulyás.  Ugyan a nagy ringlispíl nem is indult még el, a hagyományos, fából készült, kézzel hajtható körhinta már forgott, s a népi játékok is nagy keletje volt. Miként szép számmal állták körbe a szurkolók a súlyemelő verseny nevezőit is.

Nem csupán két dimenzióban élvezhették a képzőművészet iránt érdeklődők aztán a Tolnay Emlékházban 14 órakor nyíló "Tokaj Reneszánsza" című kiállítást. Fekete István fotóművész mutatta be Tátrai Zsolt fotográfus képeit, ám a fotográfus borászmester is, így tokaji borkóstolás is jutott a vendégeknek a vizuális élmény mellé.

Hamisítatlan falunap kezdődött aztán délután fél négytől, egymást követték a hagyományőrző csoportok és a helyi, valamint a környékbeli együttesek. A fellépők után este 8 órától szabadtéri bálon mulathattak a vendégek, míg a mohorai pincesornál tábortűz körül szintén tánccal búcsúztatták a külföldi vendégeket.

Drégelypalánkon lesz a következő nemzetközi találkozója a programsorozatnak, ahol a július 16-ai várjátékokkal kötik össze a vendégvárást, az olaszországi Vicenzaból érkeznek a nógrádi településre vendégek.


Tolnay Klári Művészeti találkozó-emléknap MEGHÍVÓ - 2011. július 9. szombat


Mohorai falunapi program - 2011. július 9. szombat


Lezajlot a XII. Madárijesztő Szépségfesztivál Csesztvén...


Azt hittük elviszi az eső .de nem vitte. Lezajlot a XII. Madárijesztő Szépségfesztivál Csesztvén. Esőben akasztottuk ki a plakátot, jelöltük ki a helyet - aztán átöltöztünk. Megjöttek a pályázaton nyert szolgáltatók, beköltöztünk a kultúrházba. Indult a bőrdíszmű készítés, a rafia fonás, a rajzolás, gyöngyfűzés, agyagozás, csoportokban keringtak a gyerekek. A zsűri a közben kiállított madárijesztőket rutinosan minősítette ötlet, működőképesség és kivitel alapján. Tizennégy bakusz ázott. A 14-es versenyző nagyon faggatódzott: pontosan mikor megy a zsűri - kiderült azért, mert ők maguk öltöztek be Élőkép címmel. Ebéd után előadás volt "Mesél az erdő" címmel. A kicsik csak úgy nyúlkáltak a zsákokba és vették ki a különböző siklókat! Háromkor eredményhirdetés öt díjazottal. Szerintünk a Leader pályázat szigorú ellenőrei is elégedettek lehettek.

Képek: Google Picasa


SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Dalostalálkozó Mohorán 2011 március 5-én


Pályázati kiírás intézményvezető munkakörben


Ipoly-menti alkotók

Egyházi Gábor, keramikus

Sorozatunkban olyan alkotókat, képzőművészeket, népművészeket mutatunk be olvasóinknak, akik hosszabb-rövidebb ideje élnek tájainkon, gazdagítva kultúránkat.

Egyházi Gábor pályája finoman szólva is rendhagyó, Budapesten született 1961-ben, aztán az Eötvös József Gimnázium fizika tagozatát disszidálás követte, mivel nem mehetett egyetemre, s kilátása sem nagyon adódott semmire itthon. Az újvilágban volt szakács, étteremtulajdonos, takarító, értékesítő, menedzser, végül keramikus. Ma Honton él, itt rendezte be műhelyét is.
- Miért nem mehetett egyetemre?
- Fizika tagozatra jártam, s mikor be szerettem volna adni a jelentkezésemet, kiderült, hogy nem javasol a gimnázium. Nem volt épp kifogástalan a magaviseletem, történt egy-két balhé, és bele játszott az is, hogy el-elmondtam a véleményem a diktatúráról. Akkoriban már járogattam az egyetemi klubokba, s ott láttam, hallottam ezt-azt. Bennem volt a lázadás, ellenállás kamaszindulata, úgyhogy sikerült kivívnom a tanáraim ellenszenvét.
- Mihez kezdett az érettségiével?
- Baráti kapcsolatok révén a MAFILM-hez kerültem világosítónak.
- Nem varázsolta el a film világa?
- Nem. Egyfelől korábbról már ismertem a filmezést, apu unokatestvére volt Bálint Ágnes, s játszottam a Gabi és Dorka című mesesorozatban. Már gyerekként éreztem, hogy nem akarok színészkedni, nem nekem való a szerepelés. Másfelől a világosítás segédmunka, nem valami nagy karrier.
- Hogy jött a disszidálás ötlete.
- Egy érettségivel a zsebemben a nyolcvanas évek elejét fojtogatónak, fullasztónak éreztem a légkört, s persze kilátástalannak. Nyilvánvaló volt, hogy sem anyagilag, sem szellemi igényeimet nézve nincs mozgásterem, zárt ez a világ, ráadásul remény sem látszott arra, hogy megváltozik a diktatúra. Másrészt úgy tizennégy éves korom óta dédelgettem az utazás gondolatát, éreztem, hogy el kell mennem.
- Merrefelé élt az Államokban?
- Rengeteg helyen, a keleti és a nyugati parton is. Először Philadelphiában laktam, ott voltak rokonaink. Vállaltam mindenféle munkát, mosogattam, takarítottam, taxiztam, később szakács lettem, ott kezdtem, ahol minden bevándorló.
- Elvégezte a Szakácsiskolát?
- Nem, ott nem így működnek a dolgok. Konyhára kerültem, először csak kisegítőnek, aztán egyre több és nehezebb feladatot bíztak rám, végül úgy két év elteltével én lettem a szakács. Volt egy ideig saját éttermem is, de dolgoztam kenyérgyárban kiszállítóként, aztán itt menedzserként egy nagyobb területet kaptam, s ennek a munkának a tapasztalatait aztán már jól tudtam kamatoztatni: nagykereskedelmi értékesítő lettem. Mindeközben bejártam az Államokat Floridától Kaliforniáig.
- Hogyan lett keramikus?
- Régi vágyam volt, még gyerekkoromban egy családi barátnál ismerkedtem meg az agyaggal, s ezt az élményt elraktároztam magamban. Aztán mikor elegem lett a sok üzleti életből, nagyjából ’98 környékén, beiratkoztam egy keramikus iskolába. Emellett annyi időm maradt, hogy négy-hat órában vállaljak munkát, amiből fönntarthatom magam. Hamar kiderült, hogy jól döntöttem, jó választás volt, nekem való az agyag. Két év elteltével aztán tanársegéd lettem az iskolában, s innentől már könnyebbé vált az életem is.
- Komoly egzisztenciát hagyott ott a bizonytalanért. A család ezt hogyan viselte?
- Nem lett családom. Tizenöt évig voltam házas, de nem született gyerekem.
- S aztán miért jött haza?
- Két okból. Egyrészt megszűnt Amerika kihívása, valamiként kiüresedett az ottlétem, amiben nagy szerepe volt a művészetnek. Amíg csak dolgoztam, az életfeltételeimet teremtettem meg, előrébb léptem a karrieremben, addig ezek a kisebb célok lekötöttek. De művészként már céltalanná vált az ottani élet. A művészet ad, de én ott kinek, minek adtam volna? Valahogy úgy éreztem, hogy alkotóként nem oda tartozom, és nem az Államoknak tartozom. Másrészt, mikor először hazajöttem, 2000-ben, megmozdult bennem valami. Összehasonlíthatatlanul megváltozott itthon minden. És találkoztam egy régi iskolatársammal, akivel jóban voltunk a disszidálásom előtt. Zsuzsával együtt élünk azóta is. Úgyhogy 2002-ben végleg visszaköltöztem.
- De még nem Hontra.
- Nem, először Pestre. Aztán beutaztuk az országot, és nagyon megszerettük Nógrádot, a Börzsönyt, az Ipolyt, ezt a házat. Imádjuk. Ma már nagyon nehéz fölmennünk Pestre.
- Milyen lehetőségei vannak itthon keramikusként? Kivált egy ilyen csöndes kis faluban.
- Dolgozni ennél a világnál nekem nincsen ideálisabb, persze csak az alkotásból megélni nem lehet, legföljebb ha a fővárosban befutottál, s galériákban el tudod helyezni a dolgaidat. Úgyhogy az eladás mellett tanítom a mesterséget Pesten heti két alkalommal, sikerrel szervezek táborokat nyaranta Drégelypalánkon, idén már két turnusban jöttek érdeklődők, járom a térség és az ország rendezvényeit, s persze tárlatokon is részt veszek. Sajnos a marketing részével nem törődök eléggé, nem szívelem, pedig szakmám volt.
- Úgy tűnik, ez a tevékenység nem fog kiüresedni a számodra.
- Már csak természeténél fogva sem, az alkotás folyamatos kihívás, élmény, tapasztalat. És sokkal nagyobb, gazdagabb tapasztalat is, mint elköltözni ötezer kilométerrel arrébb. Ha ezer évig élnék, akkor is lenne dolgom az agyaggal.

dg


"Sugaras" utak az Ipoly-mentén


10 éves a Tolnay Klári Emlékház


Motorverseny Balassagyarmaton - 2010 szeptember 11-12.


Szüreti nap Csesztvén - 2010. szeptember 11.


II. Patvarci Krumpli-baba Fesztivál
Patvarc - Szabadidő Park - 2010. augusztus 7.


Meghívó a 10. Aratóbálba - Őrhalom


III. Varsányi Lepény Fesztivál és XIX. Nógrád megyei Vadásznap - Varsány


Érsekvadkert Gödör Fesztivál 2010.


XV. Palóc búcsú és Népművészeti Fesztivál
Balassagyarmat 2010. július 25.
PROGRAMJA


XV. Palóc búcsú és Népművészeti Fesztivál
Balassagyarmat 2010. július 25.


Fogathajtó verseny Cserhátsurányban

Nagy sikerű fogathajtó verseny volt szombaton Cserhátsurányban. Az idén már második alkalommal rendezték meg Koplányi József (Sréter) tiszteletére, az un. gazda fogatok ügyességi versenyét. A rendezvény fő szervezője Karvai Ferenc helybéli ló szerető lakos, aki mondhatjuk egyik tanítványa volt Koplányi Józsefnek.

Az idén már 12 fogat nevezett a versenyre. A saját tulajdonomban lévő legelőn rendezték meg a versenyt, szerencsére egyre több szponzor segítségével. Embert és állatot próbára tevő pályát építettünk Kiss Pista barátommal. A pályáról még a vizesárok, a farönk lovaskocsira rakodás sem hiányzott.

A tavalyihoz képest több tehetséges fiatal ló szerető és hajtó is benevezett, például Szörös Zsolt, a mohorai Lázár testvérek.

Kiváló és látványos csikós bemutatót láthattunk Medvegy Laci vezetésével. A fogathajtós kísérő eseménye volt a motorfűrészesek ügyességi versenye. Ugráló vár várta a gyermekeket és volt csapolt sör, a vendégek az általam tartott birkából készült ételből kóstolhattak kedvükre.

Különböző típusú lovak teljesítették jó eredménnyel az akadálypályát. Volt hidegvérű fogat, pónifogat, sodrott és félvér típusú ló. Fejezte be tájékoztatóját Karvai Ferenc. Szombaton meleg, kánikula volt. A versenyen részt vett néhai Koplányi József lánya és egy fiú unokája is, akik meghatottan köszönték meg az ötletadó és a rendezvénytámogatók munkáját.

Aki ott volt nagy élményben volt része, várjuk a jövő évi bemutatót!


Szondi várjátékok


Herencsényi Palóc Búcsú


I. TÉRSÉGI BOCSA SPORTNAP
IX. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál
2010 május 16. - Érsekvadkert

 


Jó "kis" Kavalkád volt

Egy példás összefogásnak lehettünk tanúi 2010. április 24-én Balassagyarmaton, a Kistérségi Kavalkádon. A Vármegyeháza udvarán bemutatkozott kistérségünk valamennyi települése. Volt, ahonnan egy kézműves érkezett. Volt, ahonnan a hagyományőrző csoport lépett fel. Volt, hogy egy helyi termelő vagy egy helyi alkotó képviselte a települést. Külön szerepet kaptak a civil egyesületek, illetve a térségben működő zöld szervezetek. Talán a legnagyobb sikere az érsekvadkerti, ilinyi, nógrádgárdonyi, patvarci, szandai, herencsényi, drégelypalánki településeknek volt, akik a helyi palóc konyha sajátos ízvilágát kóstoltatták. A megyeháza udvarán felállított színpadon folyamatosan mutatkoztak be térségünk ifjú tehetségei, hagyományőrző csoportjai. Ilyen vagy olyan formában kistérségünk 19 települése képviseltette magát a kavalkádon.
A rendezvény sokat köszönhet a kistérségünkben már több mint 1 éve működő civil kerekasztalnak. A kerekasztalon elindult ismerkedésnek, ötletelésnek, helyi kezdeményezéseknek köszönhetően indult el a rendezvény szervezése.
Minden segítőnek és közreműködőnek ezúton is köszönjük szépen a munkáját!

Néhány pillanatkép a Kavalkádról: 

XI. Madárijesztő Szépségfesztivál
2010 május 9. - Csesztve

 


Örökségeink Útján ZÖLDÚT KERÉKPÁRTÚRA 2010. május 8. szombat


Kistérségi Kavalkád
2010. április 24. szombat
Balassagyarmat, Megyeháza udvara

14 órától:
Gasztronómiai udvar, helyben készített ételek kóstolója: derelye, gönc, laksa, krumplibaba, malomkalács, palócgulyás, sztrapacska
Kézműves udvar és bemutató: korongozás, fonás, szórópisztolyos festékművészet, "palackba zárt világ" - türelemüveg készítés, bőrözés, kosárfonás, csuhézás, horgolt termékek.

14:30         Vendégvárás a térség fiatal tehetségeivel

Fitnesz barlang Balassagyarmat - gyermek balett - Balassagyarmat
Tessedik Sámuel Ált Isk. és Óvoda néptáncosai - Cserhátsurány
Zobonka - gyermeknéptánc - Balassagyarmat
Kovács Nikolett - palóc mesék - Érsekvadkert
Bemutatkozik a Berceli Széchenyi István Ált. Isk. - Bercel
Pataki Gézengúzok Néptáncegyüttes - Patak

16:00         Kolompos Együttes műsora: "Egyszer egy királyfi.."

17:00         Bemutatkozik a térség, de egy kicsit másként

Dudások Hagyományőrző csoport - kánkán - Szanda
Kékszivárvány Népdalkör - népdalcsokor - Becske
Ilinyi Hagyományőrzők - country
Magyarnándori Nyugdíjas Egylet - bohózata
Bartus Józsefné Teri néni palóc meséje
Csesztvei Asszonykórus - népdalcsokor
Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Kör - népviseletes öltöztetés citerakísérettel
Kalácska Hagyományőrző csoport - szlovák népdal
Berceli Hagyományőrző Népdalkör - népdalcsokor
AQABAH hastánc

18:30         Folt zenekar - népzenei táncházzal

19:00         Rózsavölgyi Márk AMI magánénekes növendékeinek műsora

19:30         Nemesvári Norbi zenél

játszóház, zöldsátor, egészségsátor
civilsátor - jogi és pénzügyi tanácsadás
információs sátor

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 


2010 A FESZTIVÁLOK ÉVE - A balassagyarmati kistérség nagyrendezvényei


TAVASZI TÚRA DRÉGELY VÁRÁHOZ
az Apródok Útja tanösvény mentén
2010. április 5-én HÚSVÉTHÉTFŐN


"Kistérségi Kavalkád" Balassagyarmaton

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által 2009. nyarán kiírt pályázaton a Balassagyarmat Kistérség Többcélú Társulása sikeresen részt vett. A pályázat egy Komplex Kistérségi Nap megszervezéséről szól. A rendezvény célja, a kistérség településeinek, civil szervezeteinek, hagyományőrző csoportjainak, kézműveseinek és alkotóinak, egyedi múzeumainak, sajátos gasztronómiájának a bemutatkozása és népszerűsítése. Gyakran tapasztaljuk, hogy a saját kistérségünk kínálta lehetőségeket nem ismerjük. Hát itt a remek alkalom, hogy ezt megtegyük. Teremtsünk új kapcsolatokat, alakítsunk új partnerségeket, beszélgessünk, tanuljunk egymástól, osszuk meg jó és hasznos tapasztalatainkat.

A rendezvény neve: Kistérségi Kavalkád
Helyszíne: Balassagyarmat, volt Vármegyeháza udvara (eső esetén a nagyterem)
Időpont: 2010. április 24. (szombat)

Mint a rendezvény neve is adja egy kavalkádot szeretnénk a megyeháza udvarára varázsolni. A színpadon lehetőséget kapnak a kistérség és a város csoportjai a bemutatkozásra. A színpadi produkciók mellett kézműves sátor, játszóház, egészségsátor, "zöld"sátor és különböző helyi ízek és termékek kóstolója várja az idelátogatókat. Bővebb programot a plakátokon és itt a honlapon olvashatnak.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!