Újabb, sikeres Interreg projektet zár az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás

 

Nagy örömünkre, az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás egy újabb, Európai Uniós támogatású projektet zárhat le.

A Drégelypalánk és Ipolyhídvég között épülő új hidat is magába foglaló TAPE program, koordinációjának és kommunikációjának fő megvalósítója volt az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás és az RRA POIPLIA szlovákiai partner szervezet. A komplex program, több, önálló projektből épült fel, melyek közös célja volt, a határon átnyúló, munkaerő mobilitás elősegítése, támogatása.

A különálló, de szerves egységet alkotó projekteket a Területi Foglalkoztatási Akcióterv (Territorial Action plans for Employment [TAPE]) fogta össze, melynek célja volt, hogy a középső Ipoly mentén hatást gyakoroljon a gazdasági fejlesztésekre, újra indítsa a korábbi organikus kapcsolatokat a szlovákiai és a magyarországi területek között. Ezt az új, Drégelypalánk és Ipolyhídvég közt felépült Szent Borbála Ipoly híd megépítésével, valamint a foglalkoztatási helyzet javításával és a munkaerő-mobilitás megkönnyítésével igyekezett támogatni.

Az Ipoly-Táj TT, valamint Balassagyarmat város és a nagyoroszi Fespizz Kft. által vezetett három alprojekt 2019. november 1-el indult el.

A felületkezeléssel foglalkozó, Nagyorosziban található Fespizz Kft. egy új szerelő csarnokot tudott felépíteni, mely 10 új munkavállalónak adott, új munkalehetőséget. A fejlesztésekhez szükséges munkaerő képzését az ipolysági (Šahy) szakközépiskolában fogják képezni, ehhez az iskola két tanműhelyének korszerűsítésére került sor, még 2022 nyarán.

Balassagyarmaton, az önkormányzat volt a fő megvalósítója, a régi, Bercsényi utcai iskolaépületből kialakított munkásszálló kivitelezésének. A szlovák oldali partner az Ipoly Unió Kulturális egyesület volt, akik pedig Tesmagon szerveztek a térség vállalkozásainak workshopot.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő pedig Ipolyhídvég önkormányzatával együttműködve építette meg az új hidat az Ipolyon, mely végül, 2024 év elején került átadásra. Az új híd az érintett, elzárt szlovákiai falvak irányából elérhetővé teszi a Nagyorosziban és Rétságon működő nagyobb üzemeket, ahova ma is több százan ingáznak, kerülőúton.

Az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás az RRA Poliplia egyesülettel együtt koordinálta a teljes programot, támogatta a projektpartnerek kommunikációs tevékenységeit.

Az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás és a RRA POIPLIA szervezet együttesen, folyamatosan tájékoztatta a sajtót és a lakosságot a megvalósuló projekt elemekről, mérföldkövekről.

A program neve: „ORG EMP - koordinációjának és kommunikáció
A program kódja: SKHU/1802/3.1/047
A program az Interreg V-A Slovakia-Hungary Cooperation Programme keretében valósul meg.
Fő kedvezményezett: Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás Konzorciumi partner: RRA Poiplia (Nagykürtös)
A projekt teljes költségvetése: 250 566,40 Eur.
Az igényelt ERDF támogatás összege: 212 981,43 Eur.

„A közlemény tartalma nem feltétlenül jelenti az Európai Unió hivatalos álláspontját. ”

 

TAPE program film in English

TAPE programový film v slovenskom jazyku

TAPE program film magyar nyelven

 

Kisfilm a Szent Borbála hídról magyarul

Krátky film o Moste svätého Borbála v slovenčine

Short film about the Szent Borbála Bridge in English